A vérplazmaadással kapcsolatban sajnos igen alacsony az általános tájékozottság, sőt igen sok tévhit, „városi legenda” terjeng, így az alábbiakban felsorolunk 5 valós érvet, hogy miért érdemes plazmát adni. Ezzel egyúttal cáfolatot is adunk több tévhitre.

1. érv: Megéri

Minden plazmaadást követően 3 970 Ft költségtérítést kapsz készpénzben, a ránk fordított idődért cserébe. Mivel évente akár 45 alkalommal (3-4 napos gyakorisággal) is adhatsz vérplazmát, így közel 178 650 Ft-ra is szert tehetsz.

o Tévhit: Ez ennyiért nem éri meg, lehetne többet is kapni érte.

o Válasz: A plazmaadásért adható összeg kormányrendeletben rögzített. Minden plazmaadást követően 3 970 Ft költségtérítést kapsz készpénzben. Mivel évente akár 45 alkalommal (3-4 napos gyakorisággal) is adhatsz vérplazmát, így akár havi 27 000 forintot is kereshetsz, a ránk fordított idődért cserébe. Gondolj más (diák)munkáidra, és vesd össze azokkal.

2. érv: Biztonságos

Aki plazmaadó, őt rendszeresen, alaposan vizsgálják egészségügyileg (vérvétel, vérnyomás, fertőző betegségek), állandó az orvosi felügyelet, így nem csak, a plazmaadás során figyelünk a biztonságodra, de még az általános egészségi állapotodat is rendszeresen ellenőrizzük.

o Tévhit: Ez veszélyes, bajom lehet tőle.

o Válasz: Az USA-ban évtizedek óta adnak plazmát, és hazánkban is naponta több mint ezer plazmaadás történik, azaz ez egy jól bejáratott, részletekig szabályozott rendszer, amiben folyamatos az orvosi felügyelet. Mivel a gyógyszergyártás része, ezért a világ legszigorúbb biztonsági szabályozása vonatkozik rá (szigorúbb, mint a NASA szabályozása), minket például az Európai Gyógyszerügynökség ellenőriz folyamatosan, ezért állandóan a legmagasabb minőségi és egészségügyi sztenderdeket kell tartanunk.

3. érv: Jótékony

A vérplazmából életmentő gyógyszer készül, vérzékenyeknek, immunhiányosoknak, de jó eséllyel Ti is részesültetek belőle, ha kaptatok bárányhimlő elleni oltást, vagy műtét közben sebragasztót.

o Tévhit: Ez valami zavaros üzlet.

o Válasz: A plazmát nem lehet másra használni, mint gyógyításra. Továbbá nem lehet máshogy előállítani, csak emberi plazmaadással. És ez nem milliomosok plasztikai műtétjéhez kell, hogy jobban nézzenek ki, hanem beteg emberek életmentő gyógyszere. Hazánkban is több ezer ember kap plazma alapú készítményt.

4. érv: Hazai

A Vascular Plazma első (és a városban az egyetlen) magyar tulajdonú plazmacentrum.

o Tévhit: A plazmát csak multi cégek veszik le, akik kiviszik az országból, hogy nyugatiaknak eladják.

o Válasz: Magyarország nettó plazma importőr, azaz behozatalra szorul plazma alapú készítményekből, vagyis több jön be, mint amennyi megy ki. A Vascular első hazai plazmacentrumként pontosan abban érdekelt, hogy minél jobb legyen a hazai plazma helyzet, ezzel a céllal jött létre, ezért támogat hazai jótékony programokat. A piacon valóban sok a külföldi tulajdonú cég, de a Vascular Plazma 100%-ban magyar tulajdonban van.

5. érv: A véradást támogatja

Aki plazmaadó, neki félévente rendszeresen kell vért is adnia, különben nem adhat a továbbiakban plazmát.

o Tévhit: A véradás a hősöké, a plazmaadás meg pénzért vonja el a véradókat.

o Válasz: A Vascular Plazma, hazai vérplazmaközpontként, stratégiai partnerségben áll az Országos Vérellátó Szolgálattal, rendszeresen szervezünk központjainkban véradást is, és rendezvényeken közösen jelenünk meg. A vérplazmaadás a véradás egy speciális formája, így célunk, és érintettjeink köre jobbára azonos.